Redaktionellt

Intervju med #40, Adam Gilljam


Hemsidan fick en pratstund med den offensiva spelmotorn Adam Gilljam. Hälsingen med nummer 40 på ryggen påbörjar sin femte säsong i Bajen och berättar om vad vi kan förvänta oss av årets upplaga av Hammarby.

 

IMG_5520

 

Du påbörjar din femte säsong i Bajen-tröjan. Minns du debuten för Hammarby 2012 hemma på Zinken? Jag såg att det skulle bli något stort av dig.

Jo, den kommer jag ihåg. Vi mötte Bollnäs (vinst med 4-1) och jag gjorde två mål. Det var en bra start, framförallt för mig personligen. Det var speciellt, debut hemma på Zinken, med allt tryck på läktaren. Det kändes skönt.

 

Är du samma spelare nu som då? Finns det några likheter, vad har förändrats?

-Lite har förändrats. När jag kom till Bajen spelade jag som offensiv vänster yttermittfältare. Nu har jag fått en mer central roll i laget och ligger bakom anfallarna. Jag gillar att vara delaktig och röra mig på stora ytor. Men det spelar inte så stor roll var jag spelar. Huvudsaken är att jag får känna mig delaktig.

 

Vad är det bästa med att spela för Hammarby?

-Zinken. Själva grejen runt omkring. Det finns ingen arena som kommer i närheten av vad vi har, enligt mig. Det är något magiskt och fansen är fantastiska. Det är mycket passion från supportrarna, vilket jag gillar.

 

Ditt temperament är härligt att se som supporter. Ser du dig själv som en hetsig spelare?

-Det är viktigt att bry sig. Idrott är känslor. Känner du inga känslor tycker jag man ska sluta spela. Men det är klart att det är en hårfins gräns, ibland går du över den. Många gånger har mitt temperament hjälpt mig. Att få adrenalin i kroppen och orka åka de där extra skären i slutet av matchen.

 

Du var lagkapten ett kort tag i vintras. Hur kändes det?

-Det var Stefan ”X:et” Erixon som frågade mig om jag ville ta över bindeln när Robert Rimgård hoppade av uppdraget. Det var en ära att få bära den.

 

Tankar om att du inte är lagkapten idag?

-Tränaren bestämmer och det känns bra med Calle Rutqvist som kapten.

 

Hur skulle du beskriva Hammarbys sätt att spela bandy?

-Det har ändrats lite från föregående år. Vi ska gå mer mot mål och sätta ett stabilt försvarsspel. Hammarby har alltid varit ett kontringslag och vi ska bli ännu bättre på det nu. När vi har bollen ska tankesättet vara att gå mot mål. Blicken ska alltid vara framåt. Vi ligger lite efter de andra lagen men jag tror att om varje spelare tar ett par kliv till, exempelvis i skridskoåkningen, så kommer vi bli farliga och roliga att se på.

 

 
Din roll i laget? Du är rätt ung men börjar ändå bli etablerad i truppen.

-Jag vill visa vägen och göra bra saker på isen. Jag pratar en del, vilket är naturligt för mig, andra pratar mindre. Så är det på alla arbetsplatser. Vi är ett lag med 20 olika individer.

 

Dina mål med bandyn? Du är landslagsfast nu. När blir det utlandsspel?

-Jag har haft erbjudanden att testa på spel utomlands i 3-4 år nu. Men det har inte känts riktigt rätt att åka iväg. Allt känns bra här i Hammarby. Men det är klart att jag vill bli proffs i Ryssland. Det tror jag alla spelare drömmer om.

 

Vad tycker du om bevakningen av svensk bandy i media? Läser du själv något?

-Den hade kunnat vara bättre. Men sen är det ju så att man får det utrymme man förtjänar. Under pågående säsong försöker jag koppla bort och inte läsa det som skrivs om mig eller laget. Bandypuls tycker jag gör det bra.

 

Hur gör man för att inte tappa bandyfokus när säsongen är pausad?

-Efter säsong är det skönt att få vara ledig och koppla bort bandyn ett tag. Men jag tycker försäsongen är alldeles för lång. Exempelvis bör man fundera på att ändra upplägg i Svenska Cupen. Kanske titta på hur man arbetar i fotbollen, som har fått ett bra och fungerande koncept. Sprida ut matcherna och inte spela allt under en helg. Ett annat format tror jag blir roligare både för spelare och publik.

 

Vad tycker du om att göra på fritiden? Saknar du Hälsingland eller trivs du i stan?

-Jag trivs jäkligt bra i Stockholm. Det är klart att jag saknar familj och vänner från Hälsingland men i det stora hela är det bra här. När jag är ledig gillar jag att vila och umgås med sambon. Gå ut och äta på restaurang och träffa vänner. Sedan följer jag Hammarby i fotbollen och försöker gå på de hemmamatcher jag kan.

 

Har du en fri roll i Hammarby? Ibland är det svårt att uppfatta din position från läktaren.

-Jag skulle vilja ha en fri roll! Men det är viktigt med riktlinjer. Jag spelar som offensiv mittfältare och försöker vara med och bygga upp spelet. Tidigare skulle jag hålla mig i den sista tredjedelen av isen, men nu hjälper jag till även defensivt. Jag gillar att ha mycket boll och variera mitt spel.

 

Dina förväntningar på årets säsong?

-Vi vill vinna så många matcher vi kan. Det finns inget annat. Sedan har vi ett nytt spel och det kommer nog ta lite tid innan det sitter fullt ut. Väderförhållanden spelar också in. Som det varit tidigare säsonger har isen på Zinken och andra utomhusarenor inte varit perfekt. Då blir det en annan typ av bandy och spelet blir lidande. Men vi klarar av att spela den bandyn också. Jag gillar inte att tippa eller spå utgången av tabellen men vi ska vara med där uppe.

 

Vill du hälsa något till supportrarna där ute?

-Att alla tar sig till Zinken, vi vill ha bra stämning och tryck på arenan igen. Vi kommer göra allt vi kan för att vinna. Jag hoppas många kommer och ställer upp. Nummer tolv gör skillnaden.

 

Fem snabba:

 

Favoritfik på Södermalm?
-Jag är egentligen ingen fikamänniska. Men runt Nytorget är det fint. En härlig stämning och många bra restauranger ligger där.
 
Vem delar du rum med på bortaresor?
-Det brukar vara med Calle Rutqvist.
 
Han bestämmer musik i omklädningsrummet?
-Felix Nyman, så har det varit nu under försäsongen.
 
Favoritramsa från fansen?
-Växelsången mellan de två långsidorna är mäktig. Hammarby är dem bästa, heja heja Bajen. Det ekar rätt bra på isen.
 
Roligaste laget att möta?
-Västerås hemma på Zinken. De brukar ha en del fans med sig och det blir bra tryck på Zinken. Sedan har det varit ett par jäkla matcher mot dem på sistone.

 

/Fredrik Wiberg


Kommentarer inaktiverade.

Copyright © 2018 Hammarby Bandy. Alla rättigheter reserverade.

Hammarby IF Bandyförening Box 17116, 104 62 Stockholm info@hammarbybandy.se