Redaktionellt

Intervju med #33 Carl-Johan Rutqvist


Hemsidan fick en pratstund med den nya lagkaptenen inför säsongen, försvararen och publikfavoriten Carl-Johan Rutqvist. En trygg norrlänning med tuff spelstil.

 

IMG_9109

 

Berätta om tiden i Hammarby, du har varit här några säsonger nu. Känner du dig hemma på Söder?
-Ja, det gör jag. Såklart saknar jag familjen uppe i norr men det är inte många vänner som bor kvar där, en del har flyttat. Hammarby har alltid haft ett starkt lag. Viljan att vinna och att spela SM-final är det som driver mig. Därför trivs jag så bra i Bajen och har stannat kvar. Plus att det är sjukt kul att spela fortfarande.

 

Varför började du spela bandy, har du alltid varit back?
-Jag växte upp i Boden och började spela för Svartbjörnsbyns IF. I min klass höll hälften på med hockey och den andra hälften med bandy. Så jag valde bandyn då jag hade fler vänner som spelade det. Jag var först forward. Men när jag kom till Kalix så var det svårare att ta position i anfallet på grund av konkurrensen. Så det var där jag blev försvarare.

 

Vi är många på läktaren som tycker att du har ett bra skott och ser gärna att du skjuter när du får läge. Delar du den analysen?
-Hehe, jag skjuter ju inte bra. Vår målvakt Hedberg (Patrik) brukar säga att mina skott vobblar och tar en märklig bana. Det är sällan jag får på en bra träff. Men det är kul att göra mål!

 

Beskriv dina styrkor som spelare?
-Positionsspelet, jag är en pådrivare och duktig på att läsa av situationer. Sedan tycker jag om att göra brytningar och förstöra för mina motspelare. Jag uppskattar en bra brytning och försvarsspel över hela banan. Att se en anfallare eller mittfältare jobba hem och lyckas med en brytning får jag gåshud av. Det sänder bra signaler till hela laget.

 

Du är lagkapten nu och en av kuggarna i laget. Tar du ett extra ansvar på och vid sidan om isen? Ser du dig själv som en ledare?
-Jag är den jag är. Det finns olika typer av ledare och vi har flera sådana i truppen, alla hjälps åt. Jag försöker hålla igång och peppa grabbarna i omklädningsrummet, framförallt understryka betydelsen av att hålla fokus. Sedan kan jag åka ut och prata med domaren när situationer uppstår.

 

Du ger alltid 100 procent på isen. Ställer du höga krav på dig själv och andra?
-När jag var yngre var mina krav nästan för höga. Då fick jag fler utbrott och hade
aggressioner. Idag har jag blivit bättre på att hantera det och kan behärska mig på ett annat sätt. Allt handlar om att vinna, jag är en vinnarskalle. Man ska aldrig ge upp och man ska kämpa till sista minuten.

 

Tyvärr har du drabbats av en del skador under åren. Hur hanterar man det?
-Det är jäkligt tungt. Framförallt mentalt. Du är med i gruppen men det känns som du ändå hamnar utanför på något sätt. Det är det värsta tycker jag, framförallt om du har en långtidsskada.
Din uppoffrande spelstil har med all rätt gjort dig till en publikfavorit på Zinken. Vad tycker du om Hammarby-fansen?
-Underbara! De är ruggigt sociala och avslappnande. Går man på Söder kan vissa fanatiker komma fram och börja snacka lite. Det tycker jag bara är kul och uppskattas. Det känns bra att ge något tillbaka.

 

Vad gör du på fritiden?
-Jag och sambon (tidigare lagkapten i AIK Dam) har precis köpt ett lantställe mellan Bollnäs och Söderhamn. Vi hjälps åt att renovera och inreda det. Jag arbetar som snickare vid sidan om bandyn och har svårt att sitta still. Det är kul att hålla igång med olika saker. Att spela och träna bandy på elitnivå tar mycket tid, så jag försöker umgås med familjen resten av min ledighet. Vi försöker göra allting tillsammans. Bland annat gör vi utlandsresor och vandrar i fjällen.

 

Tankar om säsongen hittills?
-Den har varit rolig och fruktansvärt bra. Det är en helt annan typ av träning nu. Mängdträning, hopp och annat tempo. Orken är på topp även om vi är lite nedtränade för tillfället. Efter att ha spelat en match i 90 minuter har vi fortfarande krafter kvar, vilket känns kul. Det nya tränarparet, Misja och Andrej (Pasjkin), ska ha ett plus i kanten för upplägget under säsongen.

 

Hur kul ska det bli med cupspel? Först Svenska Cupen nere i Lidköping (30/9 – 2/10) och sedan World Cup i Sandviken (13/10 – 16/10)?
-Det är alltid kul med tävlingsmatcher. Det ska bli intressant att se var vi står. Vi ligger lite efter då vi tränar på rink och inte kört så många pass på stor is än. Men vi ska åka dit med en hyfsad ambitionsnivå. Matchspel är bra då vi får möjlighet att träna på vårt spel. Det tar lite tid att sätta det nu under inledningen. Spelet skiljer sig en del från föregående år. Vi ska gå mer rakt. Andra halvlek mot Vetlanda (den senaste träningsmatchen) höll vi nollan och gjorde tre mål. Det är positiva saker som vi bär med oss inför fortsättningen.

 

Hur är det att ha din tidigare lagkamrat Misja Pasjkin som tränare?
-Det är samma Misja privat. Som tränare går han in i en annan roll. Han är riktigt duktig. Alla får möjlighet att säga vad de tycker och tänker vilket är viktigt.

 

Är pappa Pasjkin (Andrej) och Misja lika varandra?
-Nej det tycker jag inte. De är ganska olika men kompletterar varandra bra. Andrej har varit med länge och vunnit mycket. En tränare man har stor respekt för. Han kan sin sak.

 

Vad har du för mål med säsongen?
-Vinna varenda match! Vi ska göra allt vi kan för att det ska hända. Och givetvis utveckla det nya lagspelet samt även mitt eget spel.

 

Vad kan vi förvänta oss av Bajen?
-Stenhård defensiv. En lagmässig defensiv. Det ska vara 120 procent bakåt och 100 procent framåt. Det har jag lärt mig av Andrej (Pasjkin). Men vi ska också vara väldigt vassa framåt. Göra fler mål än förra säsongen.

 

Fem snabba:

 

1. Favoritfik på Södermalm?
– Fåtöljen, de har goda mackor där.
2. Vem delar du rum med på bortaresor?
– Adam Gilljam, vi känner varandra bra.
3. Han bestämmer musik i omklädningsrummet?
– Felix Nyman, det blir alldeles för mycket techno. Vi ska byta DJ till säsongen.
4. Favoritramsa från fansen?
– Från Södermalm, kommer vårt lag, som spöar Djurgården och Gnaget varje dag.
5. Roligaste lag att möta?
– Kalix. Framförallt borta. Jag gillar isen där. Den är hård.

 

/Fredrik Wiberg


Kommentarer inaktiverade.

Copyright © 2018 Hammarby Bandy. Alla rättigheter reserverade.

Hammarby IF Bandyförening Box 17116, 104 62 Stockholm info@hammarbybandy.se