Herrlaget

Inför Svenska Cupen


Under kommande veckoslut, 29 september–2 oktober, spelas i Sparbanken Lidköping Arena vad som får betraktas som den näst mest prestigefulla försäsongsturneringen i bandy, Svenska Cupen – den med högst status är utan tvekan World Cup, som avgörs två veckor senare i Sandvikens Göransson Arena.

 

Svenska Cupen spelades första gången år 2005. Årets cup är alltså den tolfte i ordningen. Formerna har varierat. De första åren spelades cupen i den då enda existerande inomhusarenan i Edsbyn, därefter i ABB Arena i Västerås och vid ett tillfälle i Vänersborg.

 

Med början 2011 har cupen (slut)spelats i landets bästa bandyhall, Sparbanken Lidköping Arena. Årets turnering är alltså den sjätte i Villas hemmahall. Under de två första åren föregicks slutspelet i Lidköping av en kvalificeringsomgång mellan lag från de båda högsta serierna i slutet av augusti i tre andra inomhushallar ute i landet. För nu fyra år sedan togs dock kvalificeringsomgången bort och Svenska Cupen förvandlades till en turnering mellan alla de åtta slutspelslagen från föregående säsong. Samma upplägg gäller i år.

 

De åtta kvartsfinallagen är i år indelade enligt följande:

 

Grupp A: SAIK, Vetlanda, VSK och Vänersborg

 

Grupp B: Bollnäs, Edsbyn, Hammarby och Villa Lidköping

 

De två bästa lagen i varje grupp går till semifinal. Så här ser Hammarby spelschema ut:

 

Fredag 30/9

15.30 Hammarby–Edsbyn

 

Lördag 1/10

11.45 Bollnäs–Hammarby

19.00 Villa Lidköping–Hammarby

 

Söndag 2/10

09.00 Semifinal 1. Ettan i grupp A möter tvåan i grupp B.

10.45 Semifinal 2. Ettan i grupp B möter tvåan i grupp A.

16.00 Final.

 

För alla matcher utom finalen gäller speltiden 2×30 minuter. Finalen spelas i 2×45 minuter. 

Med tanke på att det är en försäsongscup är det överraskande hur bra Hammarby har presterat genom åren. Bajen har, liksom SAIK, spelat sex av de hittills avverkade  elva finalerna. SAIK har dock vunnit cupen hela fem gånger medan Hammarby har hämtat bucklan hem till Södermalm vid tre tillfällen:  2007, 2013 och 2014. Förra året nådde våra grönvita hjältar ”bara” semifinal, där man efter 1-1 vid full tid, förlorade på straffar mot Edsbyn. I gruppspelet blev det oavgjort mot SAIK (4-4) och vinster mot hemmalaget Villa (6-4) och mot Vetlanda (5-3). I förra årets final besegrade VSK de rödblå från Edsbyn med klara 6-2. Det var faktiskt Mesta Mästarnas första finalvinst i Svenska Cupen.

 

I år tippar, som vanligt, de flesta oddssättare och andra s.k. experter att Sandviken tar hem turneringen, med regerande cupmätarna VSK eller ibland ”nyryska” Vänersborg som trolig finalmotståndare. Fast med sina 2×30-matcher brukar Svenska Cupen kunna bjuda på överraskningar. Både förförra och förra året var SAIK också klar favorit, men klarade sig inte ens till final – för två år sedan blev det inte ens semifinal. Och hemmalaget Villa, som tippats vinna av många i flera år, har ännu inte ens tagit sig till final – de senaste åren är det Bajen som varit oartiga nog att göra det surt för hemmalaget i turneringen.

 

Jag tror Bajen har förutsättningar att göra en bra turnering också i år. Hur långt det bär är omöjligt att säga. Alla tre motståndarlagen i gruppspelet – Edsbyn, Bollnäs och Villa – är tuffa att möta. En liten fördel för de grönvita är det tråkiga att två av motståndarlagen vardera saknar en riktigt vass spelare på grund av skada. Bollnäs får således spela utan sitt nyförvärv Patrik Nilsson (handskada) och Villa utan sin överlägsne målgörare David Karlsson (ljumskproblem). Hammarby har veterligen inga skadeproblem – undantaget att Kalle Spjuth ännu inte är matchmogen. Låt oss hoppas att detta lyckliga läge föreligger också efter turneringen. Tyvärr har våra grönvita hjältar genom åren drabbats av skador i denna försäsongsturnering. Förra året var det Robert Rimgård och Per Einarsson som drabbades av långtidsskador. Så uppmaningen till killarna får bli: kämpa – men ta inga onödiga risker!

 

Hemsidan kommer förstås också i år att leverera och rapportera från Cupen. Skribenten Fredrik Wiberg och intervjuaren och filmaren Roman Ramström åker båda med laget till Lidköping och kamperar på samma hotell. Räkna alltså med extra fyllig bevakning med, förutom sedvanliga matchrapporter, även rörliga matchbilder och intervjuer både före och efter match! För den som dessutom vill följa matcherna direkt så har Svenska Cupen en egen hemsida med direktrapportering, kommenterande artiklar och resultatinformation, se här.

Dessutom kommer Svenska Cupen för andra året i rad att webb-TV-sända alla matcher. För 65 kr per match, eller bara 129 kr för samtliga 15 matcher kan du se turneringen på webben. Webb-TV-sändningarna kan beställas här.


 
/Rune Premfors


Kommentarer inaktiverade.

Copyright © 2018 Hammarby Bandy. Alla rättigheter reserverade.

Hammarby IF Bandyförening Box 17116, 104 62 Stockholm info@hammarbybandy.se