Damlaget

Hammarbys damlag satsar mot toppen


Hammarby bandys damlag genomgår nu en mycket spännande utveckling som många är nyfikna på. En redan igångsatt nysatsning med en ny huvudsponsor (LL-bolagen) fick i augusti en kraftig skjuts genom värvningen av inte mindre än sju nya spelare från ett krisande AIK, som drog sig ur Damelitserien på grund av spelarbrist.

För att få veta mer om vad som händer med damlagssatsningen träffade hemsidan huvudtränare Mikael ”Dallas” Dahlsten för en pratstund på fredagskvällen strax före damlagets träning. Här nedan följer några utdrag.

 

IMG_9390

 

Damlaget satsar nu stort inför framtiden – hur kom det sig, Mikael?

-Efter bland annat en lunch med min dotter Olivia, som ju spelar i damlaget, bestämde sig Sonny Lööf och hans dotter Liselotte för att genom sitt företag LL-bolagen satsa rejält på att sponsra Hammarbys damlag. I maj kallade vi förra säsongens spelare – det kom fjorton stycken – till ett möte och presenterade våra idéer och de förutsättningar som laget kunde räkna med. Bland annat skulle vi kunna förbättra villkoren för spelarna – så att det åtminstone inte som hittills skulle kosta tjejerna en massa egna pengar att spela elitbandy. Vi berättade också om hur vi ville utveckla spelet och därmed också träningen. Alla tjejer verkade entusiastiska och ville vara med.

 

…och i augusti fick ni plötsligt flera toppspelare från krisande AIK!?

-Deras situation var ju mycket osäker, det verkade inte möjligt för AIK att få ihop ett fullt lag till nästa säsong. Den 19 augusti fick vi veta att AIK hade dragit sig ur med hänvisning till spelarbrist. Flera spelare tog då kontakt med oss och ville veta vad vi höll på med och om det fanns möjlighet att spela med oss. Till slut har det blivit sju stycken som skrivit på för oss: Hanna Brusberg, Julia Eriksson, Anna Fosselius, Linnea Larsson, Linda Odén, Anna Widing  och Elin Öhgren. Alla är mycket duktiga spelare och var med och spelade SM-finalen i mars (AIK:s nionde raka final, som man dock förlorade mot Kareby).  Fyra av tjejerna är nu med i damlandslaget.  Vi har också fått in en ung spelare från GT/76, Esther Wirgén, som spelar i F17-landslaget tillsammans med Olivia Dahlsten.

 

-Av Hammarbyspelarna från förra säsongen har vi tappat två tunga namn, Emelie Timan och Galina Mikhaylova. Totalt består truppen nu av 23 eller 24 spelare – ett par namn är osäkra på grund av skador.

 

IMG_9418

 

Med en så stor trupp har ni också anmält ett allsvenskt lag, Hammarby Dam U?

-Ja, truppen är så pass stor att kanske sju, åtta spelare får stå över varje elitseriematch, och det kommer ge många alldeles för lite matchtid för att de ska kunna utvecklas på ett bra sätt. Ett utvecklingslag ger oss också chansen att låta några av våra duktiga yngre tjejer pröva på att spela i ett bra lag mot bättre motstånd.

 

Vilka tränar och finns i övrigt kring laget?

-Vi letade en annan huvudtränare först, men det blev till slut jag. Jag har sedan jag slutade som spelare 2001 tränat ungdomslag (nu P01), men har tvekat att ta på mig större uppgifter. Jobbet på LL-bolagen har tagit för mycket tid. Men nu erbjöds jag bra villkor och lät mig övertalas. Som assisterade tränare har jag Kristian Marosi, bland annat tidigare sportchef i GT/76 och nu också ungdomstränare (P18) i Hammarby. Örjan Waldenfeldt är kvar som målvaktstränare och Agne Karlsson som lagledare. Matti Virkki har anslutit som slipare från GT/76, också Lasse Almström från herrlaget hjälper till lite med slipningen. Vi vill ge laget så bra förutsättningar som möjligt och är inte klara än. Vi saknar ännu bland annat läkare och massör.

 

Ni talar om ett nytt träningskoncept för damlaget – vad innebär det i stora drag?

-Vi vill att Hammarbys damlag ska stå för en attraktiv bandy, som kan locka många fler åskådare. Vi tycker att tjejerna har tillräckligt bra fysiska förutsättningar och en oftast utmärkt skridskoåkning. Vad de framförallt saknar är bra bollbehandling och en tillräckligt bra spelförståelse. Detta måste de träna mer på, och det ingår som viktiga komponenter i vårt träningskoncept, som innehåller mycket boll även på barmark. Vi har också som herrlaget mycket träning på slideboard och tjejerna menar att det redan har hjälpt dem mycket.

 

Hur har ni lagt upp försäsongen?

-Vi spelar vår första träningmatch redan nu på söndag (18 september) mot SAIK Dam i Göransson Arena. Det ska bli spännande att se var vi står, även om vi är medvetna om att det kommer att dröja innan vi är färdiga för elitseriespel. Sedan tränar vi på i veckorna och har träningsmatcher nästan varje helg – totalt blir det åtminstone sex stycken. 28-30 oktober deltar vi i World Cup Women, som efter att ha spelats i Edsbyn flera år nu har flyttat till Ale Arena utanför Göteborg. Den 12 november är det elitseriepremiär borta mot IFK Nässjö. Efter två ytterligare bortamatcher (Kareby och Söråker) så blir det hemmapremiär på Zinken mot Västerås Dam den 1 december.

 

Hur ser du på elitserien, nu med bara sex lag?

-Det är tråkigt för dambandyn att två lag (AIK och Skirö) dragit sig ur. Nu kommer ju de återstående sex att mötas tre gånger så de blir ändå ett hyfsat antal matcher. Men det hade varit roligare med fler lag.

 

-Det har ju hänt mycket med nästan alla lag så det är ovanligt osäkert hur det ska sluta. Vi har diskuterat en målsättning i form av placeringar, men hoppas med det lag vi har kunna vara med i toppen. En målsättning som vi redan har är att spela en så attraktiv bandy att fler ska tycka att det är så roligt att de kommer igen på våra matcher. För det behöver vi både spela bra och också jobba mycket med arrangemangen kring våra matcher.

 

/Stéfan Bertolotti (Foto)

Sten Haase

Rune Premfors

 


En kommentar till Hammarbys damlag satsar mot toppen

 1. Kallegubben skriver:

  Spännande! Och smart att ta över AIK-damerna.
  Bajens damer spelar således med ett lag i Elitserien och ett i Allsvenskan?
  Kräver stora personella och ekonomiska resurser. Träningsfaciliteter???
  Men med en bandykunnig storsponsor så vet man ju vad man ger sig in på.
  Underbart om Bajen Bandy kan slåss om SM-guld igen, då den möjligheten försvunnit för herrarna. GRATTIS Bajare till toppbandy i moderniserad tappning!!!

Copyright © 2018 Hammarby Bandy. Alla rättigheter reserverade.

Hammarby IF Bandyförening Box 17116, 104 62 Stockholm info@hammarbybandy.se