Herrlaget

Förlust i premiären mot Edsbyn


bajen-byn_-7a
 
Det var en öppen och svängig match publiken bjöds på i Sparbanken Lidköping Arena när Hammarby gjorde premiär i Svenska Cupen 2016. Edsbyn skapade den första chansen med ett distansskott som smet utanför Patrik Hedbergs stolpe. Båda lagen växlade med att hålla i bollen de första tio minuterna och i den sjätte minuten kom det första skottet på mål från Edsbyn. Dock inga större problem för Hedberg i hemmaburen som kunde parera. Dessförinnan hade Bajen skapat en hörna som Kalle Mårtensson fick dra iväg. Men denna dag fungerade inte hörnskyttet alls. Hela elva hörnor ordnade Hammarby fram men ingen resulterade i mål.
 
Unge Oscar Wikblad i Edsbyn hade en bra dag på jobbet och stod för två fina mål i fredagens match. Det första gjorde han i den tionde minuten assisterad av Tuomas Määttä. Skottet var rappt och gick rakt upp i Hedbergs högra hörn och var otagbart när han klev fram i straffområdet.
 
Det var mycket Edsbyn i den första halvleken. Thomas Liw och Magnus Kubens Olssons manskap var effektiva och utnyttjade sina chanser. Cirka fem minuter efter ledningsmålet åkte Felix Nyman ut för olämpligt uppträdande. Kort efteråt klev ovan nämnde Wikblad fram igen. Och anfallaren kan verkligen skjuta. 2-0-målet var en riktig pangträff och seglade in i Hedbergs högra hörn. Kanske matchens fullträff, snyggt var det (som mål i krysset är) och Wikblad borde vara mycket nöjd efter sin insats.
 
Hammarby var inte sig likt och underläget skulle tyvärr bli större. Daniel Liw ökade på till 3-0 i den 22:a minuten när han fick dra på i straffområdet. För en stund kändes matchen avgjord.
 
Men vi ska inte räkna bort Hammarby. Det har vi lärt oss efter alla år. Och precis innan pausvila fick vi kontakt genom Kalle Mårtensson. Mittfältaren Adam Gilljam stod för det fina förarbetet med en läcker lobbpassning efter en minst lika vacker soloåkning mot ett samlat Edsbyn-försvar. Mårtensson gjorde inget misstag framför Henrik Karlström utan stänkte in 1-3. Ett mål som skulle visa sig vara betydelsefullt.
 
För i andra halvlek kom Bajen tillbaka. Det var en annan stil på spelet och alla spelare lyfte sig. Det var energi, bra passningsspel och offensivt. Vi kom framåt i banan med fler folk och det resulterade i många chanser. Ett Hammarby som vi vill se.
 
bajen-byn_-10a
 
Edsbyn hade några halvfarliga chanser. Bland annat åkte Daniel Liw fram och drog till – men skottet gick högt över.
 
Mål förändrar matcher och Hammarby lyckades komma ikapp – vilket man inte trodde efter att ha sett första halvlek. I den 35:e minuten drog Jesper Jonsson igång ett anfall och hittade nyförvärvet Rolf Larsson. Vår finländska anfallare var kylig i avslutet och la först ner målvakten innan bollen gick i nät. Om Kalle Mårtenssons mål var viktigt var detta ännu viktigare.
Nu hade Bajen kontakt på allvar och var inne i matchen. Våra grönvita hjältar fortsatte köra på och fick välbehövlig energi av målen. Det dröjde inte länge innan kvitteringen kom signerad Kasper Milerud. Återigen stod en viss Adam Gilljam för förarbetet innan ”Kappe” drog till med ett läckert avslut i det bortre krysset.
 
Nu stod matchen och vägde och Hammarby fick igång ett fint passningsspel. En farlig chans uppstod efter ett klapp-klapp-spel där många spelare var delaktiga. Anfallet avslutades med att vänsterhalven Pelle Einarsson kom stormandes på vänsterkanten men smålänningen missade mål.
 
Tyvärr drog Bajen på sig många utvisningar denna eftermiddag och backen Felix Nyman åkte på två stycken. Sin andra i den 43:e minuten för våldsamt slag.
 
En man kort är sällan bra och Edsbyn kunde utnyttja sitt numerära övertag och tog tillbaka ledningen med 4-3. Ett anfall som avslutades med att Joel Edling rullade in ledningsmålet efter pass av den rutinerade mittfältaren Hans Andersson.
 
Hammarby var nära en kvittering och i den 48:e minuten sköt Robin Sundin i stolpen, Gilljam tog hand om returen och la in de i mål, men målet dömdes bort för offside.
 
bajen-byn_-17a
 
Ganska snabbt efteråt ställde Edsbyn om och Robert Rimgård stoppade anfallet. Något som bedömdes som sabotage och Rimgård fick åka ut till utvisningsbåset.
 
Precis som tidigare utnyttjade Edsbyn ett decimerat Hammarby och i den 52:a minuten sköt Joel Edling in 5-3 i det bortre krysset. Otagbart för Patrik ”Slangen” Hedberg.
 
Hammarby skapade några hörnor i slutet och försökte med en anstormning. Men hörnskyttet satt inte där idag. Det blev förlust med 3-5 och Bajen får ta nya tag imorgon lördag då Bollnäs och Villa Lidköping väntar.
 
Sammanfattningsvis var det ingen lyckad premiär. Vi reste oss i andra halvlek men ska cupspelet fortsätta här i Lidköping måste Bajen prestera mycket bättre.
 
Det finns tendenser i spelet som är bra och vi får hoppas Bajen visar upp det framöver.
 
Hammarby – Edsbyn 3-5 (1-3)
0–1 Oscar Wikblad 10´
0–2 Oscar Wikblad 18´
0–3 Daniel Liw 22´
1–3 Kalle Mårtensson 28´
2–3 Rolf Larsson 35´
3–3 Kasper Milerud 39´
3–4 Joel Edling 45´
3–5 Joel Edling 52´
 
/Fredrik Wiberg

Foto: Roman Ramström


Kommentarer inaktiverade.

Copyright © 2018 Hammarby Bandy. Alla rättigheter reserverade.

Hammarby IF Bandyförening Box 17116, 104 62 Stockholm info@hammarbybandy.se