Classes Krönika

Classes krönika: Nyårsbandy en svunnen klassiker


En gång i tiden var nyårsdagen en av bandyns stora speldagar. Oftast var det allsvensk seriepremiär direkt på det nya året. I en tid då det inte fanns el-ljus och det bara kunde spelas matcher på sön- och helgdagar måste nyårsdagen utnyttjas. Det var väl inte alltid populärt bland spelarna, som måste inskränka sitt nyårsfirande. I varje fall om de hade bortamatch på nyårsdan med tidig uppstigning. Visserligen fanns det lag som åkte till spelorten redan på nyårsafton, men de hörde till undantagen. Nu är nyårsbandy en svunnen klassiker. Därför tar Hammarby i stället emot Villa-Lidköping på årets andra dag. Hammarby har statistiken med sig. 30 vinster på 52 spelade matcher totalt (1966-2015). Villa har vunnit 16 gånger, medan sex matcher slutat oavgjorda. Målskillnaden är 278-210 i Hammarbys favör.

 

Hammarby vann på kyligt Stadion

Sista gången det spelades elitbandy på nyårsdagen var 1982. Den stora sensationen den nyårsdagen var Motala som hemmabesegrade regerande mästarlaget Boltic med 5-2. 4 055 åskådare såg Östen Eriksson göra tre av Motalas mål.

 

Hammarby har inte spelat elitbandy hemma på nyårsdan sedan 1966. Då var det 14 minusgrader när Tranås besegrades med 3-0 i den allsvenska södergruppen. Den stränga kylan gjorde att bara 876 åskådare var på plats på Stockholms Stadion. Leffe Fredblad trivdes bäst i kylan och smällde in två mål bakom landslagsmålvakten Torsten Sparv.

 

”Nyårskaramell” på sjöis

Här följer så en klassisk ”nyårskaramell”. På Nyårsdagen 1952 spelade Hammarby borta mot Västanfors. Hammarby var nykomling i allsvenskan och klassiska ”Fläkten” var storfavorit. På grund av blidväder måste matchen i sista stund flyttas till Melingsjön i Fagersta. Isen var inte helt perfekt, för på några ställen hade pimpelfiskare borrat hål i istäcket. Hålen fick markeras med trädkvistar, innan matchen kom igång.

 

Hammarby tog ledningen i första halvlek genom högerinnern Nisse Lindberg, bandyuppfostrad i Råsunda IS. ”Fläkten” pressade hårt för en kvittering, men Hammarbyledningen stod sig i paus.

 

I andra halvlek pressade hemmalaget våldsamt, men Lasse Öijerstedt i Hammarbymålet liksom centerhalven Åke ”Plutten” Andersson storspelade. Ju längre matchen led tilltog mörkret. Någon belysning fanns självfallet inte att tillgå. Hammarbyspelarna kämpade heroiskt i nyårsdiset och 1-0 stod sig. Premiäromgångens största knall var ett faktum. 1 900 åskådare, de flesta västmanlänningar, lämnade molokna sjöstranden, varifrån de följt dramatiken.

 

/Claes-G Bengtsson


Kommentarer inaktiverade.

Copyright © 2018 Hammarby Bandy. Alla rättigheter reserverade.

Hammarby IF Bandyförening Box 17116, 104 62 Stockholm info@hammarbybandy.se