Classes Krönika

Classes krönika: Kungälv en riktigt udda motståndare


IFK Kungälv kan väl knappast betraktas som Hammarbys svåraste motståndare genom åren. Men bohuslänningarna är definitivt Hammarbys mest udda motståndare. Flera möten mellan de båda lagen har inneburit bandyhistoria av det annorlunda slaget. Här några exempel:

 

Vintern 1963/64 var IFK Kungälv västkustens första allsvenska lag genom tiderna. För första gången startade serien redan före jul. Förbundet förstod att det kunde innebära isproblem för bohuslänningarna, som saknade konstis. Kungälv fick därför starta med två bortamatcher. Men den 29 december 1963 var det äntligen dags för hemmapremiär. Motståndare i den historiska matchen var Hammarby. Självklart ett vågspel. Och mycket riktigt – ”Kung Bore” var på sitt allra sämsta humör. I varje fall på västkusten. Därför fick matchen i sista stund flyttas från Kungälv till Surte, som lovade att ordna is.

 

Historisk seger på stampad snö

Väl framme i Surte fick Hammarbyspelarna en chock: ”Underlaget bestod av is-sörja och stampad snö. Här och var tittade gräset fram”, minns centerkanonen Leffe Fredblad.

 

Men inga protester hjälpte. Domarna blåste till spel. Kungälv trivdes bäst på underlaget och vann med 3-2. Västkustens första seger någonsin i allsvenskan (då högsta serien) var därmed ett faktum. Hammarby förlorade inte bara matchen. Tre spelare blev vristskadade efter svåra fall på ”isen”.

 

Revansch i el-ljus

Tisdagen den 14 februari 1964 var det dags för revanschmatch på Stockholm Stadion och den matchen spelades i elljus. Det var den första egentliga   seriematchen i elbelysning i Stockholm genom tiderna. (Allra först ut var AIK-Lesjöfors, 2-5, med 15 minuters dålig elbelysning på Stadion den 5 januari 1957). Nu fick Hammarby revansch för den försmädliga bortaförlusten mot Kungälv och vann med 4–0. Nässjösonen Dennis Wikstrand gjorde två av målen.

 

”Och jag som aldrig tränar”, kommenterade matchvinnaren.

 

”Lova oss att inte göra det i fortsättningen heller”, skämtade lagkompisarna.

 

Saken var den att Dennis pluggade till ingenjör i Stockholm. När han var färdig med studierna skulle han åka hem till Nässjö igen och hjälpa pappa med smidesverkstaden. Segern över Kungälv förde upp Hammarby på andra plats i serien efter ledande Örebro. Två lag skulle gå till slutspel. Och det blev ÖSK och Hammarby. Men i slutspelet blev Broberg med Göran ”Dallas” Sedwall för svårt. Söderhamnarna vann med 4-1. Broberg vann sen SM-finalen med samma siffror mot Skutskär i omspel.

 

Hål i nätet

Den 17 januari 1996 möttes lagen i en dråplig match på Zinken. Hammarby ledde en bit in i andra halvlek med 5-2. Sen smällde skarpskytten Conny Rydqvist klockrent in 6-2 på hörna. Trodde han! Men målet underkändes av domarna. ”Bollen gick utanför”, var argumentet. Tydligen tände domslutet Kungälv, som kom igen. Laget reducerade och lyckades sen kvittera en sekund före full tid. 5-5. Tablå! Den lycklige målskytten hette Jesper Haglund.

 

Conny Rydqvist kunde inte smälta sitt bortdömda mål. Efter matchen kollade han målburen tillsammans med en vaktmästare. Då upptäcktes ett hål i nätet på målburen. Där hade hans hörnboll smitit ut!

 

Spel i ösregn

Hemmamatchen mot Kungälv den 17 december 1999 var heller ingen rolig upplevelse. Då regnade det så intensivt att simtävlingar hade lämpat sig bättre på Zinken den kvällen. Men match blev det. Den spelades i 3×30 minuter. Hammarby ”simmade” bäst och vann med 6-3. Jonas Claesson gjorde tre av målen. Bara 812 åskådare såg på. Det är Hammarbys sämsta publiksiffra sen återkomsten till högsta serien 1995.

 

Hammarby obesegrat på Zinken

Sammanlagt har Hammarby och IFK Kungälv mötts 21 gånger, på Stadion och Zinken. Hammarby har 14 segrar, Kungälv fyra, alla på hemmais, medan tre matcher slutat oavgjorda. Målskillnaden är 115-61 i Hammarbys favör.

 

Mera Kungälv: 1970 möttes Hammarby och Kungälvs SK i en kvalmatch på Söderstadion. Hammarby vann med 12-4 och Benny Söderling sköt fem mål.

 

/Claes-G Bengtsson


Kommentarer inaktiverade.

Copyright © 2018 Hammarby Bandy. Alla rättigheter reserverade.

Hammarby IF Bandyförening Box 17116, 104 62 Stockholm info@hammarbybandy.se