Classes Krönika

Classes krönika: ”Edsbyn sist ut på Söderstadion –   och först in på Zinken”


Den 25 februari 1979 spelade Hammarby sin sista allsvenska bandymatch (då den högsta serien) någonsin på Söderstadion. Edsbyn svarade för motståndet och vann med 6–3. I matchen debuterade en 16-årig yngling i Edsbyn, Hans Elis Johansson. Med tiden skulle han bli en av våra främsta spelare genom alla tider. Hasse slutade sin fantastiska karriär med 127 A-landskamper, 4 VM- och 5 SM-guld, samtliga med Västerås SK. 1989 valdes han till Årets Man.

 

Tränare i Hammarby var Sirius-legenden Carl-Erik ”Askis” Askelöf. Allt eftersom målen trillade in i matchen blev ”Askis” allt oroligare på Hammarby-bänken. När en kvart återstod försvann han och lämnade Söderstadion.

 

Lagledaren Lennart ”Eldarn” Eldh fick i stället sköta snacket med pressen efter matchen.

 

Varför ”Askis” försvann?

 

Jo, han stack ut till Solvalla för att hinna följa de sista loppen på plats!

 

113 sörjande tittade på och Hammarby trillade ur. Det måste vara den minsta publik Edsbyn någonsin spelat seriebandy inför.

 

Tillbaka efter 16 år

Det tog 16 år för Hammarby att komma tillbaka till allsvenskan. Den 12 november 1995 gjorde ”Bajen” comeback i den högsta serien. Den här gången var Zinkensdamm spelplats. Både Stadion och Söderstadion hade då sedan länge upphört att vara bandyarenor. Motståndare till Hammarby i comebacken? Edsbyn naturligtvis!

 

Intresset för elitbandy i svältfödda Stockholm var på topp. Hela 4 812 åskådare letade sig till Zinken. Det första allsvenska målet någonsin på arenan gjordes på straff av Peter Ring i Edsbyn. Hammarby kvitterade till 1-1 genom Tommy Thomsen, nyförvärv från Villa. Hammarby ledde strax före full tid med 3-1 (övriga Bajen-målskyttar var Conny Rydqvist och Magnus Persson), men Edsbyn lyckades både reducera och kvittera till 3-3 på övertid genom Krister Larsson.

 

Dokumentportföljens inträde i bandyn

Tränare i Edsbyn var Kjell Ljusberg (tränare i Hammarby 1979-82). Han chockade publiken på Zinken. Matchen presenterades i media som ”portföljens återkomst” till Stockholm. Och visst dök även Kjelle upp med en portfölj. Men inget exemplar av den gamla hederliga sorten. Kjelle hade ett fast grepp om en dokumentportfölj av modernaste snitt. Dyrgripen hängde med Kjelle ända in i Edsbyns avbytarbås. Kanske fanns där ritningarna till hur man hanterar ett två-målsunderläge när bara några minuter återstår? Och kanske fanns där också den formel som gjorde att Edsbyn kunde vända två till synes hopplösa underlägen mot Hammarby i SM-finalerna 2004 och 2007?

 

36-34 till Byn

Onsdagskvällens match på Zinken är det 76:e mötet mellan de båda giganterna i svensk bandy genom tiderna i serie-, slut- och finalspel. Hammarby har vunnit 34 matcher, Edsbyn 36, medan fem matcher slutat oavgjorda. Målskillnaden är 329-320 i ”Byns” favör. En semifinal säsongen 2012/13, som spelades på Zinken, slutade 4-4 efter förlängning. Sen vann Edsbyn med 8-6 efter straffar. Den matchen är bokförd som oavgjord i statistiken. Den senaste matchen spelades den 13 november inomhus i Edsbyn. Hemmalaget vann då med 7-4.

 

/Claes-G Bengtsson


Kommentarer inaktiverade.

Copyright © 2018 Hammarby Bandy. Alla rättigheter reserverade.

Hammarby IF Bandyförening Box 17116, 104 62 Stockholm info@hammarbybandy.se