Classes Krönika

Classes krönika: ”Bollnäs en klassisk motståndare till Hammarby”


 

Så är det dags för elitseriebandy igen efter VM-uppehållet. På fredag kommer Bollnäs på besök till Zinken. Som tabelläget ser ut när tre omgångar återstår, blir matchen en rysare. Både Hammarby och Bollnäs kämpar om att bli sämst fyra för att få en bättre slutspelslottning.

 

De båda lagen har mötts 58 gånger i den högsta serien, slutspel och i final med start vintern 1935 (2-2). Hammarby har lyckats överlägset bäst med hela 39 vinster mot 14 för Bollnäs. Fem matcher har slutat oavgjorda. Målskillnaden är förkrossande 279-179 i Hammarbys favör, alltså hundra mål upp! På Zinken har Hammarby hela 20 vinster på 21 möten mot Bollnäs. Dan före nyårsafton 2005 vann Bollnäs sin hittills enda seger på Zinken, siffrorna blev 7-5. De båda lagen har också mötts i kvalspel till högsta serien, då allsvenskan, åtta gånger (1989-95). Här leder Bollnäs med fem vinster, en match har slutat oavgjord medan Hammarby har vunnit två gånger. Tre möten mellan lagen sticker ut alldeles särskilt. Vi tar dom i tidsordning:

 

”Snoddas” drog rekordpublik

En riktig klassiker är matchen på Stockholms Stadion söndagen den 27 januari 1952, den s k ”Snoddas-matchen”. Hela 7 256 betalande var då på plats. Publikmagnet den gången var Bollnäs centerhalv Gösta ”Snoddas” Nordgren, som kvällen innan hade gjort stor succé i radioprogrammet Karusellen med Lennart Hyland som programledare. Där sjöng ”Snoddas”  ”Flottarkärlek”, en melodi som gick hem i både hus och stugor runt om i hela landet. Inte ett öga var torrt efter ”Snoddas” framträdande. Matchen ingick i den allsvenska norrgruppen och Bollnäs vann med 3-2. Skridskoskicklige ”Snoddas” var resen i Bollnäs försvar. Men isens gigant var ”smokingliraren” Nisse Wikman, som gjorde ett av Bollnäs mål. De två övriga Bollnäsmålen gjordes av Per-Olof Andersson och Tore Tillman. Hammarby saknade sin lagkapten Åke ”Plutten” Andersson, som några dagar tidigare skadats i en hockeymatch. Hammarbys mål gjordes av ”Acke” Eriksson och ”Jalle” Rosberg. Bollnäs blev till slut tvåa i serien (enkelserie på den tiden), medan Hammarby trillade ur.

 

Målfest på Zinken

Hammarbys största segersiffror mot Bollnäs är 13-3. Så slutade matchen i elitserien på Zinken den 6 februari 2002. Två Hammarbyspelare utmärkte sig speciellt i den matchen, Andreas Lindström (senare Eskhult) och Richard Koch, som gjorde tre mål var. Jonas Claesson och Patrik ”Palle” Sandell var tvåmålsskyttar. I Bajen-målet storspelade Dennis Gustafsson. Matchens lirare blev den rivige Hammarbyförsvararen Stefan Persson. I Bollnäs dominerade även på den tiden Andreas Westh i försvaret. Målen gjordes av Ljusdals nuvarande tränare Patrik Larsson, Hasse ”Hans Majestät” Åström och Marcus Lund. Timo Oksanen hade en otacksam roll i målet. Bollnäs har alltid varit ett bra publiklag i Stockholm och 3 513 åskådare tittade på den gången.

 

Första guldet i tidernas snöfinal

Den hittills mest klassiska matchen mellan Hammarby och Bollnäs spelades på Studenternas i Uppsala söndagen den 21 mars 2010. Då handlade det om SM-final och hela 25 570 åskådare såg Hammarby vinna med 3-1 i snöstormen. Snöovädret gjorde att finalen måste spelas i 3 x 30 minuter. Innan finalmatchen började greppade Hammarbys lagkapten Stefan X:et Erixon micken och riktad mot klacken sjöng han Hammarbys signaturmelodi ”Just i dag är jag stark, just i dag mår jag bra.” Snacka sen om att både X:et och alla hammarbyare mådde bra efter Hammarbys första SM-guld. I den första tredjedelen skottade Ville Aaltonen tidigt in 1-0 till Bollnäs, X:et kvitterade. Sen handlade det mest om snöbollskrig. I den andra tredjedelen var det närmast ospelbart och den slutade också mållös. I den sista perioden – kan man säga så i bandy? – upphörde snöandet något och redan efter drygt två minuter kunde Johan Östblom (nu Willes) ta vara på en retur från Oksanen och med en halvvolley slå in 2-1-målet. Lite senare kunde Robin Sundin åka igenom och fastställa slutresultatet 3-1 till Hammarby.

 

/Claes-G Bengtsson


Kommentarer inaktiverade.

Copyright © 2018 Hammarby Bandy. Alla rättigheter reserverade.

Hammarby IF Bandyförening Box 17116, 104 62 Stockholm info@hammarbybandy.se